Όταν επισκεφτείτε το χωριό Φόδελε με το καταπράσινο τοπίο, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε την Αίθουσα Τέχνης του Γιάννη Κλινάκη, που βρίσκεται στο χωριό Μάραθος σε απόσταση μόλις οχτώ χιλιομέτρων από τον οικισμό.

Ο Γιάννης Κλινάκης γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Μάραθο. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως αγρότης, ως εργάτης, ως οικοδόμος μέχρι που το 1969 κατάφερε να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη, την γλυπτική. Αρχικά εργάζεται δίπλα σε μεγάλους καλλιτέχνες, όπως τον Μεμά Καλογεράτου και κοντά στο Χρήστο Καπράλο, από τον οποίο και επηρεάστηκε πολύ. Το μέταλλο, το μάρμαρο και το ξύλο είναι τα κυρίαρχα υλικά των γλυπτών του με την ανθρώπινη μορφή να κυριαρχεί σε όλα. 

Η Αίθουσα Τέχνης που είναι αφιερωμένη στην μνήμη του εγκαινιάστηκε το 2009. Περιλαμβάνει κυρίως έργα του Κλινάκη, ενώ ανάμεσά του υπάρχουν και έργα του Χρήστου Καπράλου από την προσωπική συλλογή του πρώτου. Τα έργα τα δώρισε ο ίδιος ο Κλινάκης στην γενέτειρά του λίγο πριν φύγει από τη ζωή, ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου. 

Στην αίθουσα, αφιερώνεται ένα μεγάλο μέρος στα έργα του που αφορούν στους αγωνιστές του 1821 και της Εθνικής Αντιστάσεως, αναμνήσεις μίας εποχής που χάραξαν βαθιά την ψυχή του καλλιτέχνη, όταν στις 21 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα του μαζί με άλλους έξι συγχωριανούς του. Στην έκθεση θα δείτε ακόμα μία σειρά από ανθρωπόμορφες λύρες και πολλά γλυπτά με συμβολικό χαρακτήρα.