Η Τύλισος είναι ένας μεγάλος οικισμός που βρίσκεται ανατολικά στους πρόποδες του Ψηλορείτη, μέσα σε μια μικρή κατάφυτη από αμπέλια και ελαιώνες πεδιάδα. Το σημερινό χωριό διασώζει ακέραιο το προελληνικό όνομα της αρχαίας πόλης, στα ερείπια της οποίας έχει κτιστεί. Σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος της πόλης είναι ο αρχαιολογικός χώρος της, όπου έχουν βρεθεί τα ευρήματα μιας σημαντικής αρχαίας μινωικής πόλης.

Η πόλης της αρχαίας Τυλίσου ανασκάφτηκε από τον Ιωσήφ Χατζηδάκη, ένας από τους ιδρυτές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κρήτης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Η ανασκαφή της αρχαίας πόλης έγινε εντελώς τυχαία, καθώς το 1906 ένας κάτοικος του χωριού, σκάβοντας, βρήκε τέσσερις μεγάλους λέβητες που έφερε για πούλημα στην πόλη του Ηρακλείου. Στο εργαστήρι κάποιου χαλκουργού, η ομάδα του Χατζηδάκη τους είδε τυχαία και τους αγόρασε για το Μουσείο. Στη συνέχεια, εξασφάλισαν άδεια και το 1912 ξεκίνησαν οι ανασκαφές, που ολοκληρώθηκαν τρία χρόνια μετά.

Η σπουδαιότητα και ο πλούτος της αρχαίας πόλης φαίνονται από τα εκπληκτικής κατασκευής χάλκινα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί, και τα οποία πιστοποιούν ότι η αρχαία Τύλισος ήταν ένα μεγάλο κέντρο χαλκουργίας, που έκοβε μάλιστα και το δικό της νόμισμα. Εκτός από εντυπωσιακά χάλκινα ευρήματα, έχουν βρεθεί πήλινες πλάκες και πιθάρια με χαραγμένη την Γραμμική Α, μικρές περίτεχνες τοιχογραφίες, πήλινες ζωγραφισμένες σαρκοφάγοι, σφραγίδες, κοσμήματα και πολλά ακόμη. Επίσης, σημαντικής ιστορικής σημασίας είναι τα τρία Μέγαρα που έχουν ανασκαφτεί και αποτελούν ίσως τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά έργα του νησιού, πλησιάζοντας την αρχιτεκτονική της πόλης της Κνωσσού.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Τυλίσου βρίσκεται περίπου 21 χιλιόμετρα  ανατολικά του ξενοδοχείου μας. Η οδική σήμανση θα σας βοηθήσει για να φτάσετε με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό σας. Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Τυλίσου είναι ένας οργανωμένος χώρος που υποδέχεται τους επισκέπτες κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με πεζοπορία στις διάφορες διαδρομές και μονοπάτια της περιοχής.