Η Μονή του Αγίου Παντελεήμωνος στέκει σε μία καταπράσινη πλαγιά, νότια του Φόδελε, σε υψόμετρο 170 μέτρων από τη θάλασσα. Η επιγραφή «ΣΤΕΝΗ Η ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΤΕΘΛΙΜΕΝΗ Η ΟΔΟΣ Η ΑΓΟΥΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗΝ» καλωσορίζει τους επισκέπτες της από το 1677.

Αν και δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την ιστορία της κατασκευής της, λέγεται ότι οι μοναχοί Μακάριος, Κοσμάς και Ιερεμίας εγκατέλειψαν το παλιό μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στο χωριό Σίσες Μυλοπόταμου, καθώς καταστράφηκε από τους Οθωμανούς. Οι μοναχοί διέφυγαν στο χωριό Φόδελε και ίδρυσαν τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα , η οποία από τότε μέχρι και σήμερα έχει υποστεί πολλές ζημιές κατά τη διάρκεια των κρητικών αγώνων. 

Εκτός από την μακρόχρονη ιστορία της και τους θρύλους που έχει να αφηγηθεί η συγκεκριμένη Μονή, φιλοξενεί ακόμη και μερικά από τα πιο σημαντικά ιστορικά τεκμήρια και κειμήλια της εποχής, καθώς σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση εικόνες φιλοτεχνημένες από τον Τζώρτζη Καστροφύλακα και τον Μιχαήλ Δαμασκηνού (17ος αιώνας), έργα της Κρητικής Σχολής και φυσικά ένα τμήμα του Ιερού Λειψάνου από το χέρι του Αγίου Παντελεήμωνος, που φυλάσσεται σε αργυρή θήκη με ανάγλυφες παραστάσεις της Θεοτόκου και του Αγίου.

Η Μονή Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο μας  και η πρόσβαση είναι εύκολη με το αυτοκίνητο. Αν έχετε, όμως, σκοπό να επισκεφτείτε το χωριό Φόδελε και το Μουσείο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, τότε συνδυάστε την επίσκεψή σας με την Μονή του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (5 χλμ) και θαυμάστε τόσο την ομορφιά της Μονής, όσο και της γύρω περιοχής με την πλούσια βλάστηση.