Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος με το ισπανικό προσωνύμιο El Greco (=ζωγράφος) ήταν Κρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης.

 Αν και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, η φήμη του είναι παγκοσμίως συνδεδεμένη με το νησί του και κυρίως με το χωριό Φόδελε, το οποίο τιμά τη ζωή και το έργο του.

Το Μουσείο Δομίνικου Θεοτοκόπουλου βρίσκεται στον παλιό μεταβυζαντινό οικισμό της Σκοτεινής, όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κρητικός ζωγράφος. Το Μουσείο στεγάζεται στο σπίτι του, το οποίο αναστηλώθηκε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού το 1998. Εκεί, φιλοξενούνται αρκετά αντίγραφα των έργων του, ενώ μπορεί κανείς να δει το εργαστήριό του με τα υλικά και τα εργαλεία της δουλειάς του. Κοντά στο Μουσείο, θα συναντήσετε και τον Βυζαντινό ναό της Παναγίας, χτισμένο κατά τον 11ο αιώνα, που αποτέλεσε την έμπνευση του El Greco για την αγιογραφία.

Μετά την επίσκεψή σας στο Μουσείο, αξίζει να περπατήσετε την γύρω περιοχή και να θαυμάσετε το μοναδικό καταπράσινο τοπίο του χωριού με τα αιωνόβια δέντρα και τις μυρωδάτες πορτοκαλιές του. Μην παραλείψετε να δείτε το πετρόχτιστο πηγάδι με το μηχανισμό άντλησης νερού, μέρος της μεταβυζαντινής αγροικίας, και να ξεκουραστείτε στο καφενείο της περιοχής απολαμβάνοντας ένα φρεσκοψημένο καφέ.

Το Μουσείο απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο μας και η οδική σήμανση θα σας οδηγήσει κατευθείαν στον προορισμό σας. Ο χώρος είναι αρκετά οργανωμένος και λειτουργεί καθημερινά από το πρωί μέχρι το απόγευμα τους μήνες Απρίλιο – Οκτώβριο.